Norner i Bamble

POWERSTORIES

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Analyserer og tester plastmateriale for kunder i 60 land

Hos Norner på Bamble har de jobbet med polymer i mer enn 40 år. Med thailandske eiere på laget er testsenteret sikret drift i mange år til.

Tekst: Kine Myrvold

Med kunder på alle kontinenter, i 60 land, har teknologibedriften Norner nok å henge fingrene i. De tester, analyserer og løser utfordringer innen polymer, altså plast, for kunder innen energisektoren, bygg og infrastruktur, polymer-produsenter – de som kjemisk sett lager plasten – og forbrukervarer. 

Fra 2007 til 2015 var det det lokale investeringsforetaket Maturo som eide Norner sammen med de ansatte, og da Maturo ønsket å selge videre ble det den thailandske polymer-produsenten SCG Chemicals som tok over eierskapet. 

– Ettersom de er en polymer-produsent, har de også behov for våre tjenester. Vi har mange oppdrag fra dem, og da behandles de som en helt vanlig kunde. Det at vi har de på eiersiden gjør at vi har en trygg omsetning i bunnen, samtidig som vi får lov til å fortsette og utvikle oss for å bli enda bedre, sier Ole Jan Myhre, markedssjef i Norner.

Uavhengig

Da SCG Chemicals gikk inn på eiersiden, var det viktig for Norner å beholde posisjonen som et uavhengig testsenter, og at de står fritt til å ta kunder som også er direkte konkurrenter til eieren.

– Det gagner alle parter at vi har god innsikt i hva som beveger seg i markedet. Dessuten er mange av prosjektene vi får fra SCG gjerne i samarbeid med forskningssenteret deres, noe som gjør at vi utvikler oss sammen og vi får også kompetanse som de andre kundene våre også drar nytte av, sier Myhre.

Siden 1977 har Norner jobbet med polymer, den gangen var de en del av plastfabrikken på Bamble og ble senere skilt ut som en egen bedrift. Det er mye historie og erfaring som de 70 ansatte i dag har med seg når kundene kommer til dem med en problemstilling.

Mange ulike tester

Utfordringene kundene kommer til Norner med kan være materialutvikling, material- og produkttesting, kjemiske analyser, pilotprosjekter for å utvikle plastmaterialer eller plastprodukter og innovasjonsprosjekter for å utvikle nye produkter.

– Vi kartlegger da behovet sammen med kunde, og gjør deretter tester, analyser og leverer en konklusjon tilbake til kunden. Det kan også være prosjekter der vi kun er rådgiver i ulike faser av et prosjekt og bidrar med faglig kompetanse, sier Myhre.

Noen av deres norske kunder er ABB, Trelleborg og Equinor. Det er en større andel innen energisektoren i Norge enn fra de andre landene.

– Det brukes stadig mer plastmaterialer til subsea-installasjoner for olje og gass og dette er anlegg som skal være i drift i svært lang tid og med høye sikkerhetskrav. Da er det viktig med riktig testing og verifisering av at materialene tåler disse krevende forholdene, sier han.

Plastgjenvinning

Glass og metall har blitt gjenvunnet i årevis, og på grunn av at dette er tunge, kostbare materialer lønner det seg å gjøre det. Slik er det ikke nødvendigvis med plast. Men selv om det per i dag er økonomisk mindre gunstig å gjenvinne plast, jobbes det med å finne løsninger som er i tråd med reglene man vet vil komme i Norge og Europa.

– Vi jobber mye med å teste ulike løsninger for at plasten opprettholder de gode egenskapene etter gjenvinning og ikke forringes. På samme måte som at trefibrene i papir, som har blitt gjenvunnet flere ganger får kortere trefibre enn når det var ferskt, skjer det samme med polymerkjedene i plasten. Vi jobber mye, i samarbeid med teknologileverandører og gjenvinningsbedrifter, for å utvikle bedre teknologier for materialgjenvinning av plast. sier Myhre.

 

Meld deg på nyhetsbrev

Les flere powerstories

Et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie

Yara betyr «godt år». Et velvalgt navn for en industriaktør som skal bidra til gode avlinger på verdensbasis. Nå ønsker Yara nok en gang å skape industrihistorie på Herøya – gjennom fullelektrifisering av ammoniakkfabrikken.

Vinner telemarksregionen krigen om batterigiganten?

Industriområdet Frier Vest er i kvartfinalen. Hele 82 søkere fra hele landet leverte i januar sine forslag til lokasjoner for etablering av Joint Battery Initiatives gigantiske battericellefabrikk. 62 søkere er luket bort. 20 gjenstår.

– Hydrogen kommer til å bli en global meganæring!

Irene Siljan Vestby, klyngeleder i Industrial Green Tech, er skråsikker. Og svært mye taler for at hun får rett. Både EU, regjeringen og andre det er verd å lytte til, mener det samme. H₂ er morgendagens formel. Hydrogen er fremtiden.

8

grunner til å være stolt av Telemark