Petter Øygarden på Bratsberg Brygge

POWERSTORIES

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Arbeidsjernet Petter

Han er kanskje mest kjent som administrerende direktør i Bratsberg Gruppen. Men Petter Øygarden er en allsidig mann som liker seg på høye fjelltopper og med puddersnø under skiene.

Gulvene er mørke og veggene er prydet av kunst i alle rom i kontorlokalene til Bratsberg Gruppen. Ut av vinduene kan Petter Øygarden (63) se et av sine seneste utviklingsprosjekter, Øya. Boliger, næringslokaler og vannspeil. Et omtalt prosjekt i Porsgrunn, hvor meningene var delte. Øygarden selv er fornøyd. Han synes det er moro å utvikle lokale områder for et langt perspektiv.

– Vi er opptatt av å finne gode løsninger for dem som skal kjøpe boligene vi bygger. Det skal være kvalitet og riktig pris. Å kjøpe bolig er den største økonomiske beslutnin-gen de fleste av oss tar. Det skal man ha respekt for, sier Øygarden. Bratsberg Gruppen ble startet av Øygarden og søsknene, og bedriften har 25-års jubileum i år. – Jeg måtte finne på noe da jeg kom tilbake fra noen år i USA. Jeg har alltid hatt et greit forholdet til søsknene mine og det var fint å kunne starte noe sammen.
Å jobbe med familien er noe Øygarden ”alltid” har gjort.
I de yngre dager jobbet hele søskenflokken i tur og orden på pappas bensinstasjon.

Et langt arbeidsliv

Øygarden har jobbet med industri og eiendomsutvikling opp i gjennom. Eiendomsutvikling var aldri den opprinnelige planen. Det var marin-biologi han skulle bli drive med. Den kunstglade mannen startet på den drømmen i Bergen, men merket fort at det ikke var noe for ham. Derfor tok han heller befalsutdanningen i marinen, før han studerte kjemi i Trondheim. Han visste ikke helt hva han ville bli, så det endte opp med siviløkonomiutdanning på BI og en master i økonomi i USA.

– Jeg heier på alle som ikke vet hva de vil bli! sier Øygarden.
Han har jobbet i Industrideparte-mentet og i Norsk Industri. I tillegg jobbet han flere år i USA hvor han ledet en bedrift som utviklet kera-miske produkter og komponenter. Etter hjemkomsten var han med på å grunnlegge flere bedrifter, både private sykehus og legevakter i Norge og Sverige, firmaer innenfor handels-virksomhet og eiendomsutvikling. – Jeg er veldig glad i den norske modellen, hvor ulikhetene ikke er enorme og konflikter i arbeidslivet kan løses gjennom trepartsmodellen. Likevel får man perspektiv når man er ute i verden, sier Øygarden. Han fikk se Norge utenfra gjennom årene i USA. – Janteloven står nok sterkere i Norge enn i Statene. Blant annet tror jeg det er mer akseptert å feile i statene, sier Øygarden. Han tror det er lettere å reise seg igjen og prøve på nytt i USA. – Det er kanskje mindre akseptert å prøve, feile og gå konkurs i Norge, reflekterer han videre.

For skal norsk næringsliv bli mindre oljeavhengig, må vi være flinkere til å ta sjanser, synes Øygarden.
– Og vi må akseptere at vi ikke alltid lykkes. Vi må tørre å prøve.

Sprekere enn de fleste

Å tørre er ikke et problem for Øygarden. Han har vært med på flere utbyggingsprosjekter og er ikke redd for å stå på når det stormer på jobb. Stormer gjør det nemlig rundt ham på fritiden også. I form av vind, vel og merke.
Til sommeren skal han på en treukers tur til Himalaya med teltet på ryggen. Øygarden er en erfaren fjellmann, og han er uredd. Han har vært på flere fjelltopper rundt i verden, både med og uten ski.
– Det er jo veldig fint å stå på 6000 meter og titte ut av teltduken. Det er helt sort og det eneste man ser er klare stjerner.
Han beskriver den spreke formen forsiktig, men det er ingen tvil om at denne mannen er i god form. Spesielt glad blir han når han har ski på beina og kan kjøre ned et fjell i puddersnø.
Øygarden har vært med på skred i Mont Blanc, dramatiske skred som kunne gått galt. Men han er aldri redd. Han har vært med på flere triatlon, som Swissmann og Norseman.

– Det er ikke ekstremt. Jeg er nok litt eventyrlysten, men så synes jeg det er all right å ha det litt vondt noen ganger, sier han.
Litt vondt for Øygarden, er for andre beinharde økter. Han trener mer enn gjennomsnittet og er sprekere enn flere som er halvparten av hans alder. Om Norseman sier han at det er en lang tur. – Det jeg mener, er at jeg tror alle kan klare det, med riktig trening og mat. For meg er det en målsetting for å holde meg i form. Det er ikke mer enn 15 timer. For meg er det ikke en konkurranse mot andre, det er mine personlige mål som er viktig.
At han har kommet langt i livet, både privat og karrieremessig, er det ingen tvil om. Selv sier han at det kommer av at han har hatt et godt team rundt seg. Også fordi han har sagt mye ja. – Si ja til alle muligheter du får! Det er lett å sin nei til forandringer, men jeg tror man kommer lenger ved å si ja til flere ting.

Meld deg på nyhetsbrev

Les flere powerstories

Et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie

Yara betyr «godt år». Et velvalgt navn for en industriaktør som skal bidra til gode avlinger på verdensbasis. Nå ønsker Yara nok en gang å skape industrihistorie på Herøya – gjennom fullelektrifisering av ammoniakkfabrikken.

Vinner telemarksregionen krigen om batterigiganten?

Industriområdet Frier Vest er i kvartfinalen. Hele 82 søkere fra hele landet leverte i januar sine forslag til lokasjoner for etablering av Joint Battery Initiatives gigantiske battericellefabrikk. 62 søkere er luket bort. 20 gjenstår.

– Hydrogen kommer til å bli en global meganæring!

Irene Siljan Vestby, klyngeleder i Industrial Green Tech, er skråsikker. Og svært mye taler for at hun får rett. Både EU, regjeringen og andre det er verd å lytte til, mener det samme. H₂ er morgendagens formel. Hydrogen er fremtiden.

8

grunner til å være stolt av Telemark