Roman Stoiber i Grenland Energy

POWERSTORIES

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ble fremtredende gründer i Telemark

Roman Stoiber og familien solgte alt de hadde i Tyskland og sa opp alle avtaler de hadde gjort i livet. Livet skulle endre seg totalt.

Livet i Tyskland var fint. Roman Stoiber, med 10 års bakgrunn i utvikling av elbilbatterier, motorstyring og elbiler, hadde en god jobb i BMW. Kona og to små barn var etablert. Stoiber hadde jobbet både nasjonalt og internasjonalt, men han var lysten på noe nytt. I BMW kunne han få jobb i Kina, men det var et alternativ som ikke fristet med to barn, som den gang var fire og seks år.

– Jeg og kona begynte å se på mulighetene. At det ble Norge var litt tilfeldig. Vi kom over spennende jobber, samtidig er vi er glad i natur, forteller Stoiber.
Valget ble enkelt når de først hadde bestemt seg. Første steg var krasjkurs i norsk.

– Det var helt uaktuelt å og ikke snakke språket, sier Stoiber. Deretter solgte de alt de eide og hadde, sa opp hver eneste kontrakt de noen gang hadde signert, pakket ned resten i en kontainer og sto på bar bakke med kun pengene fra hussalget igjen.

FIRE GRÜNDERE BLIR TIL

Familien etablerte seg i Porsgrunn i 2010. Livet skulle starte på nytt.
– Vi var innstilt på at alt kom til å endre seg. Jeg var klar for å oppleve og lære nye ting.
Stoiber startet å jobbe i Miljøbil Grenland, hvor han drev med utvikling av bilbatterier. Her var han med på å bygge opp en global, konkurransedyktig batteriteknologi for elbil. I 2012 ble bedriften tatt over av en konkurrent, og utviklings-avdelingen lagt ned.
Sammen med Lars Ole Valøen, Peder Thysted og Lars Briesendal bestemte Stoiber seg for å starte for seg selv. På det tidspunktet arrangerte Vekst i Grenland Gründeruka for første gang. Det var beleilig. De deltok på kurs, foredrag, fikk veiledning og sugde til seg all kunnskap de kunne. Det var her de lærte hvordan de skulle angripe den nye muligheten. I 2012 ble Grenland Energy AS stiftet. Med solid kompetanse på batteri-og celleteknologi, bygget de fire opp bedriften fra scratch. De valgte å bygge firmaet opp langsomt og kartlegge markedet. Alle hadde automobil bakgrunn, nå snuste de på det maritime.

NØYAKTIG UTVIKLING

I dag bygger Grenland Energy batteripakker til båter som er 50-150 ganger større enn batterier til bil. Hver batteripakke er skreddersydd til kundens behov.  – Det har vært noen tilbakeslag underveis, men vi sto i det. I fjor feiret vi seksårsjubileum. Det er fint å se tilbake på det vi har bygget opp fra null til overskudd, sier Stoiber. Mye har skjedd på seks år. I 2014 ble Kongsberg Maritime med på eier-siden. Det samme året fikk Grenland Energy Telemark fylkeskommunes gründerpris. I 2018 valgte de fire gründerne å slå seg sammen med Corvus Energy.

– Vi har vært forsiktige under utvik-lingen, i stedet for offensive. Vi ville vokse langsomt, bygge et navn og vite at vi utviklet gode produkter, sier Stoiber.

– ALT FALLER PÅ PLASS TIL SLUTT

Stoiber trives godt med å bo og jobbe i Norge. Det er her han og familien skal bli. – Det er veldig positivt at det er så mange som er med på å forme arbeidsplassen sin her i Norge. Det er kort vei til ledere og beslutnings-takere, og det er ganske demo-kratisk. I Tyskland er det strengere hierarki, kommenterer Stoiber. Valget om å starte et nytt liv i Norge har verken han eller kona angret på. Stoiber har også et godt råd til andre som skal rive opp røttene. – Når beslutningen er tatt, så vær sikker på at du har medhold fra familien. Snakk igjennom alle tenkelige konsekvenser, men tenk positivt. Jeg og kona har alltid tenkt at dersom ikke alt går etter planen, så ordner det seg. Ting vil til slutt falle på plass.

Meld deg på nyhetsbrev

Les flere powerstories

Et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie

Yara betyr «godt år». Et velvalgt navn for en industriaktør som skal bidra til gode avlinger på verdensbasis. Nå ønsker Yara nok en gang å skape industrihistorie på Herøya – gjennom fullelektrifisering av ammoniakkfabrikken.

Vinner telemarksregionen krigen om batterigiganten?

Industriområdet Frier Vest er i kvartfinalen. Hele 82 søkere fra hele landet leverte i januar sine forslag til lokasjoner for etablering av Joint Battery Initiatives gigantiske battericellefabrikk. 62 søkere er luket bort. 20 gjenstår.

– Hydrogen kommer til å bli en global meganæring!

Irene Siljan Vestby, klyngeleder i Industrial Green Tech, er skråsikker. Og svært mye taler for at hun får rett. Både EU, regjeringen og andre det er verd å lytte til, mener det samme. H₂ er morgendagens formel. Hydrogen er fremtiden.

8

grunner til å være stolt av Telemark