Øyvind Storhaug

POWERSTORIES

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Bøyer rør med induksjonsvarme

I hele verden, under vann, finner du rørgater som har vært innom Niras i Bø. De er de eneste i Norden som spesialiserer seg på å bøye rør ved hjelp av induksjonsvarme.

Tekst: Kine Myrvold

Tradisjonelt sett blir rørgater sveiset sammen, med bend med liten radius – og mange sveisetimer. Gründerne av Niras derimot, Tormod Lie og Bjørn Lunde, fant ut helt tilbake i 1984 at de ønsket å gå videre med å bøye rør til i hovedsak olje og gass ved hjelp av induksjonsvarme. I 1985 startet de Niras.

– Storparten av de bøyde rørene brukes i undervannssystemer til olje og gass, og finnes på oljeinstallasjoner i hele verden, sier Øyvind Storhaug, salgs- og markedssjef i Niras.

En stor del av produksjonen leveres til Brasil, Singapore, Malaysia, Australia og Afrika, gjerne som underleverandør til bedrifter som TechnipFMC, Aker Solutions og Subsea 7.

Niras kan ta på seg de aller fleste bøyeoppdrag, nesten uansett materiale, profil, bøyeradius og vinkel. Ved å bøye rør sparer oppdragsgiveren kostnaden ved å redusere sveisetimer for å få den rørgaten de ønsker. Bøyevinkel og radius på rørene ved bøying reduserer stress, trykk- og strømningstap for oljen eller gassen som skal flyte gjennom.

Maskininvestering

Ved å varme opp røret opp til 9000-11500 C, avhengig av kvalitet, kan man bøye røret i den vinkelen man ønsker. Man kan lage såkalte «spools» med flere bøyer på ett og samme rør, eller ha kun én sving på røret – nærmest alt er mulig.  Veggtykkelsen kan være fra 1,2 mm til 100 mm.

– Det tykkeste røret vi har bøyd ved hjelp av denne metoden hadde veggtykkelse på
70 mm. Vi har investert i en stor maskin til 23 millioner kroner som kan bøye rør opp til ytterdiameter på 20 tommer og 100 millimeter veggtykkelse, sier Storhaug.

Da de investerte i maskinen i 2015, ble den fort fullbooket for måneder frem i tid. Markedet er stort, selv når det er nedgangstider, selv om det kan være krevende å få kontraktene til Bø.

Sentrale Bø

Storhaug mener Bø og Lunde er to av verdens mest sentrale plasser. Her har man kort vei til engineering-selskapene som er lokalisert i «Subsea Valley» fra Kongsberg til Lysaker og til oljebyene Stavanger og Bergen. Tog- og bussforbindelsen til og fra Bø gjør at kunder og ansatte kan reise kollektivt til flyplasser og kunder.

– Å være lokalisert sentralt i Telemark gir oss fordeler ved at vi framstår som en «grønn» bedrift som har tilgang på forutsigbar og ren elektrisk strøm til våre maskiner og utstyr, sier Storhaug.

Niras har tre kilder til å hente ferskt kaldt vann, blant annet fra Bøelva, til kjøling av rør og profiler i bøyeprosessen, og kjøling av maskiner og utstyr. I andre områder i verden er det utfordringer med forutsigbar strømtilførsel og reint kaldt ferskt vann.

– Over varmebehandlingsområdet som kjøler ned de ferdig bøyde rørene, henger det prosesskamera. På den måten kan kundene i Malaysia eller andre steder av verden følge prosessen og se at det ferdige produktet blir som bestilt, sier Storhaug.

Lang opplæring

Av de 28 ansatte som jobber hos Niras i dag, er det flinke fagfolk, ingeniører og metallurger. Metallurgene er utdannet fra NTNU og lager bøyeprosedyrer sammen med kundene og godkjenner kvaliteten på rørene før de går videre inn i produksjonen. De dyktige operatørene i produksjons- og kontrollteamer har som oftest fagbrev i tillegg til intern opplæring.

– Vi har en gjennomsnittlig opplæringstid på 2,5 år, fordi det ikke er noen utdanning hvor en lærer å operere induksjonsbøye maskinene, sier Storhaug, og legger til:

 
– De fleste av de som jobber hos oss er fra nærområdet og blir her i lang tid.

 

Meld deg på nyhetsbrev

Les flere powerstories

Et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie

Yara betyr «godt år». Et velvalgt navn for en industriaktør som skal bidra til gode avlinger på verdensbasis. Nå ønsker Yara nok en gang å skape industrihistorie på Herøya – gjennom fullelektrifisering av ammoniakkfabrikken.

Vinner telemarksregionen krigen om batterigiganten?

Industriområdet Frier Vest er i kvartfinalen. Hele 82 søkere fra hele landet leverte i januar sine forslag til lokasjoner for etablering av Joint Battery Initiatives gigantiske battericellefabrikk. 62 søkere er luket bort. 20 gjenstår.

– Hydrogen kommer til å bli en global meganæring!

Irene Siljan Vestby, klyngeleder i Industrial Green Tech, er skråsikker. Og svært mye taler for at hun får rett. Både EU, regjeringen og andre det er verd å lytte til, mener det samme. H₂ er morgendagens formel. Hydrogen er fremtiden.

8

grunner til å være stolt av Telemark