POWERSTORIES

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

En tredimensjonal mann

Få tilbyr det Erik Pavels firma tilbyr. Han gjør ideer til virkelighet og sitter gjerne ut i de sene timer for å klekke dem. Men mellom klokka 17 og 22 er han pappa og ektemann.

Dagen starter grytidlig. Det må bli sånn, om døgnet skal gå rundt. Åtte barn, mellom to og atten år, skal opp og komme seg av gårde til skolen.
Etter å ha fraktet barn, er det rett inn dørene hos Pavels Innovation. Utviklingshuset, som Erik Pavels selv liker å kalle det. Firmaet er kjent for 3D-printing, men tilbyr så mye mer. Her blir ideer satt ut i livet, og de ansatte lager industrielle komponenter av ulike slag.
– Kundene kommer med alt fra ideer til tekniske utfordringer som må løses. Vi utvikler dem, tegner opp og lager en prototype som videreutvikles før vi produserer flere, forklarer mannen bak Pavels Innovation.

FORNØYD EIER

Det er 12 år siden Pavels skulle starte for seg selv. Faren skulle pensjoneres og kunne hjelpe til. En 3D-printer ble kjøpt inn og raske prototyper kunne tilbys. Pavels har elektro- mekanisk bakgrunn. Han har også jobbet med salg av ingeniørløsninger til industrien i Norge og har et stort nettverk. Derfor var det ikke vanskelig å få budskapet ut. Det viste seg fort at mange kunder som skulle ha prototyper, ikke hadde tegninger av produktet de ville lage. Dermed måtte Pavels også designe og utvikle.

– Det utviklet seg veldig raskt, sier han.
En industriell designer ble ansatt. Derfra bygget Pavels Innovation seg stille og rolig opp. I dag er det fem ansatte.
Firmaet står bak produkter som Calex, som hjelper til med å ta avføringsprøver på en hygienisk måte, Beljo Toys og vannstoppventil for VVS bransjen.
Et annet kjent produkt er WoW-kop-pen – en sølefri barnekopp. En av Pavels kunder utviklet en ventil som kunne brukes til
sølefrie kopper. Pavels kjøpte opp patentet sammen med en amerikansk partner. Det er de amerikanske partnerne som selger koppen, mens Pavels Innovations har stått for design og utvikling.

ET STEG VIDERE

Nylig etablerte Pavels Innovation ProtoFab i Norge, som en søster-organisasjon til sin kinesiske sam-arbeidspartner. ProtoFab tilbyr produksjon av enkelte produkter og prototyper. I tillegg distribueres og selges det egenproduserte industrielle 3Dprintere.
– Vi har hatt et kinesisk samarbeid i flere år. I forbindelse med et møte med kineserne, dro fabrikkeieren meg plutselig inn på bakrommet. Der sto det store maskiner overalt, forteller Pavels. Han ville at Pavels skulle distribuere dem i Nord-Europa. Pavels likte tanken og etablerte dermed en printerpark på Slevollen i Porsgrunn. Dermed tok firmaet et steg videre og tilbyr nå tjenester over hele spekteret, fra design til prototyping og produksjon. – Det morsomste er når vi klarer å komme frem til et produkt sammen med en kunde, som blir en suksess, synes Pavels. Når Pavels kommer hjem har han fortsatt jobb igjen. Klokken 22, når huset har falt til ro, tar han frem PCen.
– Da blir jeg som regel sittende ut i de sene timer, sier han leende.

Erik Pavels

Meld deg på nyhetsbrev

Les flere powerstories

Et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie

Yara betyr «godt år». Et velvalgt navn for en industriaktør som skal bidra til gode avlinger på verdensbasis. Nå ønsker Yara nok en gang å skape industrihistorie på Herøya – gjennom fullelektrifisering av ammoniakkfabrikken.

Vinner telemarksregionen krigen om batterigiganten?

Industriområdet Frier Vest er i kvartfinalen. Hele 82 søkere fra hele landet leverte i januar sine forslag til lokasjoner for etablering av Joint Battery Initiatives gigantiske battericellefabrikk. 62 søkere er luket bort. 20 gjenstår.

– Hydrogen kommer til å bli en global meganæring!

Irene Siljan Vestby, klyngeleder i Industrial Green Tech, er skråsikker. Og svært mye taler for at hun får rett. Både EU, regjeringen og andre det er verd å lytte til, mener det samme. H₂ er morgendagens formel. Hydrogen er fremtiden.

8

grunner til å være stolt av Telemark