MAGASINET

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gårdsdrift med sirkulærøkonomi i fokus

Holte Gård i Drangedal er en familiebedrift som jobber med gjenbruk av ressursene på gården. Det er bare fantasien som sette stopper for hva de kan få til.

Tekst: Kine Myrvold

– Det er ingen storproduksjon hos oss. Vi har fokus på dyrevelferd og å levere ut fra etterspørselen, sier Magnus Olsen som driver gården sammen med sine foreldre og bror.

Slik familien driver Holte Gård er unikt i Norge. Måten de fôrer dyrene på og at de har et eget slakteri, kan være nøkkelen til suksessen de opplever.

– Vi ønsker å ha kontroll på produktet fra A til Å hjemme. Da vet kundene hvor kjøttet kommer fra, og hvordan det er slaktet og fraktet, sier bonden.

Kortreist gjødsel
Det er kort vei fra idé til realitet. Mange av ideene har ført til at de utnytter mye av ressursene på gården to ganger. Et eksempel er å bruke all gjødsel fra and og kylling til å produsere gress som blir til fôr.

– Storfe på gården er 100 prosent gressfôret på lokalt gress. Nå er ikke storfedrift i seg selv å anse som bærekraftig, men vi gjør det på den mest miljøvennlige måten vi kan. Vi merker også at flere ønsker at dyrene lever så naturlig som mulig, sier Olsen.

Verdifulle andefjær
Noen spesielle fjær på endene har en plass i sirkulærøkonomien på Holte gård. De får hjelp av Drangedal produkter til å plukke disse.

– Disse spesielle fjærene har en særlig god flyteevne. I samarbeid med Drangedal produkter plukkes, vaskes og farges disse. Deretter sendes fjærene til Italia eller Spania for å bli til fluer til fluefiske, sier Olsen.

Fremtidsplaner
Selv om de allerede er gode på sirkulærøkonomi på gården, jobber de hele tiden med å bli enda bedre. Et prosjekt som er i startfasen ser på hvordan fjær og dun fra fuglene kan brukes videre i Norge.

– I dag regnes mer eller mindre all fjær og dun i Norge som avfallsprodukter. Dunen i dynene, eller andre produkter med dun i som selges i Norge er importert dun fra utlandet. Vi ser på hva som er løsningen for å bruke norsk dun og fjær fremfor å destruere det, sier Olsen.

I tillegg ser de på måter å utnytte biogass fra gjødselen.

– Vi ønsker å bruke egenprodusert biogass til oppvarming av dyrehusene, forteller han.
Begge disse eksemplene er i forprosjektfasen. Han tror at flere bedrifter må tenke på samme måte som Holte gård for å nå bærekraftsmålene.

– Man må bruke fantasien og kreativiteten til å finne ut hvordan man bedre kan utnytte avfallsprodukter. Det er bra både for bedriftene og for miljøet, avslutter Olsen.

Meld deg på nyhetsbrev

Les flere magasin-artikler

Glem sommer-OL og all verdens VM …

Frier Vest er i semifinalen i en langt viktigere konkurranse  Hele 82 tilbydere fra hele landet leverte i januar sine forslag til lokasjoner for etablering

8

grunner til å være stolt av Telemark