POWERSTORIES

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gode råd fra Grenland

Det startet i det små. Eierne i Mericon hadde som mål å bevare arbeidsplasser i Grenland. I stedet ble det lille firmaet en bedrift som skaper arbeidsplasser.

I 2015 overtok nåværene eiere Mericon. Gjennom målrettet arbeid, kompetanseheving og synliggjøring som markedsførings-verktøy, har Mericon blitt en bedrift i vekst. Firmaet tilbyr tjenester til legemiddelindustrien og har et godt rennommé i markedet. De siste årene har selskapet etablert nye, lokale arbeidsplasser i et internasjonalt marked.
– Det handler om å bygge gode relasjoner i markedet og utfordre etablerte tankesett. Moderne og digitale arbeidsmetoder gjør det mulig å arbeide fra Grenland. I tillegg er det viktig å ha god kompetanse og erfaring, mener daglig leder Nils-Ragnar Myhra.

Det var i 1990 det hele startet med to gründere med bakgrunn fra industrien i Grenland. De første oppgavene var knyttet til utvikling av Omega 3. Etterhvert som oppdragsmengden økte, økte også staben. I 2015 valgte den siste av gründerne å selge hele firmaet til de seks som var ansatt på dette tidspunktet.

MODIG VEKST

I dag eies selskapet fortsatt de seks som tok over i 2015, Eva Vognild, Hanne Rohde Augestad Smith, Mette Olsen Hassan, Heidi Anita Kogstad, Janne Høiset og Britt Vassbotn Kamfjord. Ingen av dem hadde drevet virksomhet tidligere, men hadde et klart mål om å bevare sine arbeidsplasser i Grenland. Mye av markedet er internasjonalt og mange av oppdragsgiverne er skandinaviske og europeiske legemiddelselskaper. – Jeg tror ingen av de seks hadde åpenbare tanker om å ta over firmaet, sier Myhra.
Han ble innleid som daglig leder i en deltidsstilling. Samtidig tilknyttet de til seg en ekstern styreleder. De to skulle hjelpe til med å få på plass det administrative og organisatoriske.

– Hensikten var å hjelpe dem med å komme på fote, slik at de var trygge på å overta driften selv. På det tidspunktet var ikke satsningen vekst og ansettelser, sier Myhra.

Men Mericon vokste. Seks ansatte er blitt til elleve. Dermed gikk bedriften fra å bevare arbeidsplassene i Grenland, til å skape arbeidsplasser i området. – To av de ansatte kom inn ved at de banket på døra og lurte på om det var ledig jobb. Begge var opprinnelig fra Grenland, forteller Myhra.
Disse hadde opparbeidet seg kompetanse og erfaring fra industrien og bransjen.
Arbeidsoppgavene lå allerede og ventet. Med deres kompetanse, ble beslutningen om ansettelse enkel. Deretter ble ytterligere to ansatt, disse gjennom rekrutteringsprosesser. Mericon tok valget om å investere i ny kompetanse, selv om det ikke lå oppdrag klare.

– For en liten virksomhet kan det være økonomisk tøft å ansette nye. Derfor er det veldig hyggelig når investeringen lykkes og resulterer i noen flotte og kompetente medarbeidere, kommenterer Myhra, og legger til at selskapet har som policy at ansatte skal minimum ha en utdanning på masternivå innenfor realfag/farmasi.
Også hans situasjon forandret seg. I 2016 var arbeidsmengden så stor at Myhra ble ansatt på fulltid som daglig leder
– Det krever litt mot for en virksom-het å ansette en daglig leder på heltid, når det på den tiden kun var sju ansatte som leverte fakturerbare timer, sier Myhra.

ALDER ER INGEN HINDRING

Sammen har de ansatte i bedriften jobbet effektivt og målrettet for å gjøre Mericon synlig. De har vært opptatt av å være representert i ulike fora og jobbet for å etablere flere gode relasjoner.
Mericon er en liten virksomhet med mye å gjøre. Etterspørselen økte og kapasiteten ble til tider knapp. Dette gjorde bedriften sårbar på enkelte fagområder. I fjor søkte de derfor etter en spesialist innenfor distribusjon av legemidler eller innenfor bivirkningsovervåkning. Flere søknader fra godt kvalifiserte personer kom inn.

– Vi fattet umiddelbar interesse for en veldig spennende søknad fra en mann med ekstremt god erfaring.

Han var 66 år og med nesten like lang erfaring innen bransjen. Han var helt perfekt, men det skal ikke underslås at vi også kikket på alderen hans, sier den daglige lederen, og fortsetter:
– Vi lurte jo på hvor lenge vi ville beholde han i arbeidet. Samtidig visste vi at dagens seniorer har masse kompetanse vi kunne dra nytte av.

66-åringen kom til intervju. Her fant Myhra og kollegene fort ut at denne mannen ikke var klar for pensjonisttilværelsen.

– Heldigvis! Vi kunne ikke la ham slippe unna. Her var det en person som kunne tilføre tung kompetanse på aktuelle fagområdene. Han kunne også lære oss masse på tilgrensende fagområder, eksempel-vis innenfor produksjon (GMP), forteller Myhra og legger til at de håper på å beholde ham i mange år fremover.

Myhra er veldig stolt av å være i en virksomhet som klarer å utvikle arbeidsplasser i en smal bransje. – Det er en bransje med høy kvinne-andel, særlig innenfor regulatorisk og reklamevurdering, noe som også gjenspeiler seg i Mericon, med ni kvinner og to menn, sier han. Mericon viser at med de rette verktøyene og den rette kompetansen er man aktuell, også utenfor det geografiske kjerneområdet hvor markedet er.

Meld deg på nyhetsbrev

Les flere powerstories

Et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie

Yara betyr «godt år». Et velvalgt navn for en industriaktør som skal bidra til gode avlinger på verdensbasis. Nå ønsker Yara nok en gang å skape industrihistorie på Herøya – gjennom fullelektrifisering av ammoniakkfabrikken.

Vinner telemarksregionen krigen om batterigiganten?

Industriområdet Frier Vest er i kvartfinalen. Hele 82 søkere fra hele landet leverte i januar sine forslag til lokasjoner for etablering av Joint Battery Initiatives gigantiske battericellefabrikk. 62 søkere er luket bort. 20 gjenstår.

– Hydrogen kommer til å bli en global meganæring!

Irene Siljan Vestby, klyngeleder i Industrial Green Tech, er skråsikker. Og svært mye taler for at hun får rett. Både EU, regjeringen og andre det er verd å lytte til, mener det samme. H₂ er morgendagens formel. Hydrogen er fremtiden.

8

grunner til å være stolt av Telemark