POWERSTORIES

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Grenland – Norges første industriregion med nullutslipp? Powered by Telemark tok debatten på Arendalsuka

Det var trangt om plassen på uterestauranten på Madam Reiersen i Arendal da Powered by Telemark inviterte til debatt om regionenes nye og spenstige ambisjon, med god hjelp fra møteleder Oddvar Stenstrøm.

 

Arenaprosjekt for industrien i Grenland

Næringslivet i Grenland har tatt initiativ til å sette opp et Arenaprosjekt og søke Innovasjon Norge om opptak i klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters i 2018. Klyngen har fått navnet Industrial Green Tech.

-Industrial Green Techs ambisjon er å bli verdens første klimapositive industriregion, og levere innovative grønne teknologiske løsninger til det globale markedet. Førstemann til nullutslipp, vinner, sa Irene Siljan Vest, daglig leder i Telemark Offshore.

 

Sjeldne jordarter og plast på agendaen

De frammøtte fikk et godt innblikk i to av regionens spennende bedrifter.

Bård Bergfald, daglig leder i Bergfald Miljørådgivere fortalte at sjeldne jordarter brukes i mye elektronikk, og er avgjørende i mange innretninger som er nødvendige i det grønne skiftet, blant annet i elbiler og vindmøller. I dag kommer mesteparten av metallene fra Kina, men sjeldne jordarter finnes i Telemark, og en miljøvennlig produksjon av sjeldne jordarter er i gang i Porsgrunn med REEtec. Grenland kan potensielt forsyne et globalt marked hvor etterspørselen stadig øker.

-Contect the dots, oppfordret Bergfald og viste til et potensial for å samle industriaktører innenfor flere ledd i verdikjeden i regionen. Verdiskapingen og antall arbeidsplasser øker jo lenger ut i verdikjeden man kommer.

Magnar Bakke, daglig leder for Ineos i Bamble som produserer plastråstoff, tok et oppgjør med mytene om plast.  Bakke viste til at miljøregnskapet for bruk av plast er komplisert, og at fakta og kunnskap må ligge til grunn for beslutninger. Han kunne fortelle at handleposer i plast har det laveste miljøfotavtrykket sammenliknet med papir- og bomullsposer.  Det er altså ikke plasten i seg selv som er problemet, men det som havner på avveie.

-Ingen plast skal ut i havet. Det er ressurser på avveie og et søppelproblem, understreket Bakke.

 

Gode muligheter for å lykkes

De fem paneldeltakerne, Elisabeth Gammelsæter, spesialrådgiver i Norsk Bergindustri, Terje Lien Aasland, Stortingspolitiker fra Arbeiderpartiet, og Kåre Gunnar Fløystad, fagsjef i Zero, samt Bergfald og Bakke, støttet Grenlands valg av visjon.

-Mulighetene for å lykkes i Grenland er stor, sa Terje Lien Aasland.

Magnar Bakke var enig. – Det er et hårete mål å få nullutslipp overalt, men hvis du ikke har målet og retningen så kommer du i hvert fall ikke dit.

Kåre Gunnar Fløystad fra Zero pekte på et kritisk element:

-Det hadde vært greit å si at dette her er bare å gjøre, og det er bare å gjøre. Men jeg tror ikke en klarer å få det til alene. Fløystad mente at investeringer må være på plass og staten må være på banen.

 

Vinner Grenland, så vinner verden

Paneldeltakerne viste til at nullutslipp er en global problemstilling, og at det viktigste er ikke at alle fabrikken i Grenland blir utslippsfri, men at verden blir utslippsfri.

– Hva kan vi gjøre med den teknologiske plattformen vi har i Grenland for at verden blir utslippsfri, spurte Bård Bergfald. Teknologien kan eksporteres, og slik bidra til at utslipp andre steder går ned.

– Vinner Grenland, så vinner verden, avsluttet Elisabeth Gammelsæter, og fikk applaus fra de fremmøtte.

 

Meld deg på nyhetsbrev

Les flere powerstories

Et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie

Yara betyr «godt år». Et velvalgt navn for en industriaktør som skal bidra til gode avlinger på verdensbasis. Nå ønsker Yara nok en gang å skape industrihistorie på Herøya – gjennom fullelektrifisering av ammoniakkfabrikken.

Vinner telemarksregionen krigen om batterigiganten?

Industriområdet Frier Vest er i kvartfinalen. Hele 82 søkere fra hele landet leverte i januar sine forslag til lokasjoner for etablering av Joint Battery Initiatives gigantiske battericellefabrikk. 62 søkere er luket bort. 20 gjenstår.

– Hydrogen kommer til å bli en global meganæring!

Irene Siljan Vestby, klyngeleder i Industrial Green Tech, er skråsikker. Og svært mye taler for at hun får rett. Både EU, regjeringen og andre det er verd å lytte til, mener det samme. H₂ er morgendagens formel. Hydrogen er fremtiden.

8

grunner til å være stolt av Telemark