POWERSTORIES

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

I 2009 lanserte ABB Safe Wind, en helt ny og kompakt type effektbryter for generatorer til vindmøller som revolusjonerte måten å bygge vindmøller på. Safe Wind ble utviklet, og blir produsert fra A-Å ved ABB’s anlegg på Nylende i Skien. Det skaffet avdelingen et nytt solid ben å stå på, et betydelig forsprang til konkurrentene og nye arbeidsplasser.

– På under 10 år har Safe Wind utviklet seg til et solid forretningsområde på mer enn 500 millioner kroner årlig, forteller Ken Isaksen, ABB-sjef i Skien og direktør for forretningsområdet Distribution solutions som er underlagt konsernets divisjon Electrification products.

ABBs kompakte effektbryter gjorde det billigere å bygge vindmøller

Omstilling ga forsprang
– Når vi utviklet Safe Wind-konseptet var vi veldig tidlig ute, forteller Isaksen. – Midt på 2000-tallet, var konkurransen i våre eksisterende markeder beintøff. For å bevare eksisterende, og utvikle nye arbeidsplasser, skjønte vi tidlig at vi måtte omstille oss, og at veien å gå var å utvikle nye produkter for nye markeder. Det ga oss et forsprang til konkurrentene og har gjort oss til en av markedslederne i verden innenfor dette produktområdet.

Verdens minste effektbryter for vindmøller
– Det som var unikt med Safe Wind da vi lanserte produktet i 2009, var at det var den mest kompakte effektbryteren for dette spenningsnivået som var produsert til da. Med Safe Wind kunne skapet med effektbryteren transporteres inn gjennom døra til vindmøllene. Tidligere måtte møllene «tres» over, dvs. i praksis «bygges over» effektbryteren, etter at den var på plass. Det gjorde at vindmølleprodusentenes byggekostnader ble redusert.

En gigantisk «sikring»
Selv om Safe Wind er den mest kompakte effektbryteren for vindmøller som er laget, er det likevel en solid «boks» på flere hundre kilo som er over 2 meter høy og kan variere i bredde med flere meter, avhengig av antall «rack» i de forskjellige installasjonene. – En effektbryter kan nesten sammenliknes med en sikring i et sikringskap, forteller Ken. – Bryteren står mellom vindturbinen og tilkoblingen til nettet, den «sjekker» at vindturbinen leverer riktig spenning. Hvis det oppstår en feil i vindturbinen, kobler Safe Wind ut strømforsyningen, slik at ikke turbin eller generator tar skade.

Tok av da de store kom på banen
– Å lansere et helt nytt produkt i et innovativt verdensmarked i sterk vekst, krever ressurser og tålmodighet, sier Isaksen. – Det tok også noen år før Safe Wind var etablert i markedet, men når de virkelig store produsentene av vindturbiner til vindmøller, f.eks. Vestas, Nordex og Enercon kom på banen, tok det helt av.

Noen hundre nye arbeidsplasser
–  Safe Wind-satsingen alene har bidratt til mange nye arbeidsplasser i Skien, forteller Isaksen. – Her på «sletta» på Nylende, har ABB i dag totalt 600 arbeidsplasser arbeidsplasser og står for en totalomsetning på flere milliarder kroner. Safe Wind har uten tvil sikret en stabil vekst, og bidratt til at vi har vært i stand til å reinvestere i utvikling av nye produkter.

Satser på forskning og utvikling
Safe Wind-suksessen har også bidratt til at ABB i Skien nå kan satse tyngre på forskning og utvikling. Vi har i dag to store testlaboratorier, et i fabrikken på Nylende, og et på Rød like nord for Skien. Her driver ca. 40 kompetente ingeniører kontinuerlig forskning på fremtidens utvikling. Nå er det digitalisering av produktene våre som er vårt hovedfokus. Tidligere var det et veldig mekanisk fokus, deretter elektrisk, men nå handler det om forskning og utvikling innen kommunikasjon og digitalisering, sier direktør Ken Isaksen ved ABB Skien.

PS! Safe Wind er basert på Safe Ring, et produkt utviklet for distribusjon av kraft i e-verkenes nett. Safe Ring er fremdeles ABB Skiens største produkt, målt i omsetning.

Meld deg på nyhetsbrev

Les flere powerstories

Et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie

Yara betyr «godt år». Et velvalgt navn for en industriaktør som skal bidra til gode avlinger på verdensbasis. Nå ønsker Yara nok en gang å skape industrihistorie på Herøya – gjennom fullelektrifisering av ammoniakkfabrikken.

Vinner telemarksregionen krigen om batterigiganten?

Industriområdet Frier Vest er i kvartfinalen. Hele 82 søkere fra hele landet leverte i januar sine forslag til lokasjoner for etablering av Joint Battery Initiatives gigantiske battericellefabrikk. 62 søkere er luket bort. 20 gjenstår.

– Hydrogen kommer til å bli en global meganæring!

Irene Siljan Vestby, klyngeleder i Industrial Green Tech, er skråsikker. Og svært mye taler for at hun får rett. Både EU, regjeringen og andre det er verd å lytte til, mener det samme. H₂ er morgendagens formel. Hydrogen er fremtiden.

8

grunner til å være stolt av Telemark