Klyngen i Grenland

POWERSTORIES

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REC Solar Norway er den fantastiske historien om en svært konkurranseutsatt og prispresset industriproduksjon som ble tatt «hjem» fra Asia til Norge, og gjort mer lønnsom enn noensinne. - Det var en forbedring av kvaliteten, materialutnyttelsen og energiforbruket som sammen med automatisering gjorde det mulig, forteller fabrikksjef på Herøya David Verdú.

REC Solar Norway, tidligere Elkem Solar Norway, har to fabrikker i Norge – en på Herøya i Porsgrunn og en på Fiskå like ved Kristiansand. De norske fabrikkene er en del av RECs komplette verdikjede. De produserer høykvalitets silisium av kvarts, som blir sendt videre og foredlet til wafere og ferdige solcellemoduler ved REC Solars gigantfabrikk i Singapore.

Rec Solar fabrikk på Herøya produserer silisium til solceller av høy kvalitet

På Herøya ligger en av REC Solars to fabrikker i Norge. Den andre ligger på Fiskå

Verdensledende
– REC er i dag en av de sterkeste merkevarene i den globale solarindustrien. Vi produserer ikke bare verdens beste solceller til markedets laveste kostnader. Produksjonen er også den reneste og minst forurensende i verden, sier fabrikksjef David Verdú.

Høyeste kvalitet
– REC Solar har færrest reklamasjoner av alle produsentene i markedet. I perioden fra 2013 til 2016 hadde REC Solar mindre enn 100 klager pr. 1 million leverte moduler. Det er suverent best i verden, og en god indikasjon på at vi antakelig produserer verdens beste produkter innen vår bransje, mener Verdú.

Til den laveste prisen
– Samtidig produserer vi våre produkter til den laveste kostnaden i markedet. Det gjør oss svært konkurransedyktige på pris. Dermed bidrar våre produkter også til å gjøre det mer lønnsomt for verden å satse enda mer på solenergi.

Automatisering gjorde det mulig
Så hva handler egentlig REC Solar Norways suksess om? Hvordan var det i det hele tatt mulig å ta arbeidsplassene tilbake til Norge fra lavkostland vi vanligvis ikke kan måle oss med når det kommer til produksjonskostnader? – Hovedårsaken er en utvikling som gav prosessoppskalering og høy utnyttelse av synergi med silisiumprosessen, samt en høy grad av automatisering av produksjonen ved fabrikkene på Herøya og Fiskå, forklarer Verdú. – Gjennom automatisering og bruk av roboter, har vi klart å redusere produksjonskostnadene betydelig. Fordelen med roboter, er at de koster det sammen over hele verden. Og fordelen med nordmenn, er at de hater rutinearbeid, instrukser og hierarki – og elsker å få ansvar, tillit og å utvikle seg. Derfor fungerer roboter og automatisering veldig bra i den norske industrikulturen, sier Verdú. – I dag produserer vi like mye på Herøya med 7 operatører og 10 roboter som en fabrikk i kina gjør med 44 arbeidere per skift. 7 operatører produserer i dag 1 GWp per år – like mye som hele verdensmarkedet produserte i 2005, forteller David Verdú.

Det minste karbonavtrykket i verden
REC Solar Norway produserer høykvalitets silisium til solceller med det laveste energiforbruket i verden. Metoden krever kun 25% av den energien som den konvensjonelle metoden – kalt Siemens’ prosess – bruker. Det betyr at REC produserer solcellepaneler med det minste karbonavtrykket i verden, avslutter en entusiastisk og stolt fabrikksjef ved REC Solar Norway på Herøya, David Verdú.

Meld deg på nyhetsbrev

Les flere powerstories

Et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie

Yara betyr «godt år». Et velvalgt navn for en industriaktør som skal bidra til gode avlinger på verdensbasis. Nå ønsker Yara nok en gang å skape industrihistorie på Herøya – gjennom fullelektrifisering av ammoniakkfabrikken.

Vinner telemarksregionen krigen om batterigiganten?

Industriområdet Frier Vest er i kvartfinalen. Hele 82 søkere fra hele landet leverte i januar sine forslag til lokasjoner for etablering av Joint Battery Initiatives gigantiske battericellefabrikk. 62 søkere er luket bort. 20 gjenstår.

– Hydrogen kommer til å bli en global meganæring!

Irene Siljan Vestby, klyngeleder i Industrial Green Tech, er skråsikker. Og svært mye taler for at hun får rett. Både EU, regjeringen og andre det er verd å lytte til, mener det samme. H₂ er morgendagens formel. Hydrogen er fremtiden.

8

grunner til å være stolt av Telemark