INEOS Rønningen

POWERSTORIES

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Plast fra Telemark, en ressurs for fremtiden

– Vi har spesialisert oss på å produsere ultrarent.

På vestsiden av Frierfjorden i Bamble i Telemark ligger INEOS sine anlegg på Rønningen og Rafnes. Dette er hjemmet til en av Europas største gass-crackere for produksjon av etylen til plastråvaren polyetylen.

INEOS er en bedrift som konkurrerer i et globalt marked, og som hevder seg godt der, mye takket være kompetansen og kulturen som finnes i Telemark. Mer enn 95 prosent av polyetylenet som produseres ved INEOS’ anlegg på Rønningen går til eksport. Granulatet som kommer ut av fabrikkens to produksjonslinjer, brukes hovedsakelig til emballasje i matindustrien og til medisinske produkter.

Magnar Bakke, INEOS

– Vi har spesialisert oss på å produsere ultrarent. Dermed brukes våre produkter til å, eksempelvis lage småflasker til øye- og nesedråper og større flasker som kan inneholde saltvannsløsning, som du får på sykehuset. Alle melk- og juicekartonger er belagt med polyetylen på inn- og utside. Det vil si sluttprodukter som er avhengig av at emballasjen er helt ren, sier administrerende direktør i INEOS, Magnar Bakke.

Imponert fylkesordfører

I løpet av oktober begynner Terje Riis Johansen i jobben som ny fylkesordfører i Vestfold og Telemark. Som Telemarking og tidligere olje- og energiminister har han et hjerte som banker litt ekstra for industrien i hjemfylket.

– Det er klart at Telemark skal bety noe globalt, og bruke kunnskapen som ligger her i den grønne omstillingen. Som fylkesordfører kan jeg bidra med politisk trykk, men den faktiske omstillingen må skje der musklene er. Det er industrien som har musklene og jeg har store forhåpninger. Og jeg er imponert over det klimanøytrale målet industrien i Telemark har satt seg, sier Terje Riis Johansen.

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen (Sp). Foto: Tom Riis/ Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Flere grønne prosjekter

Tilbake på INEOS Rønningen. Her jobbes det allerede med flere grønne prosjekter. Blant annet holder de på med et resirkulerings- og materialgjenvinningsarbeid som omfatter engelske melkeflasker i plast. Av mer eksotisk art, er forskningen rundt bruken av etanol som råstoff til plastproduksjonen.

– Vi ser på mulighetene for å lage polyetylen av bioetanol sprit, eller etanol slik det gjøres i Brasil. Målet er at en kan benytte skog og skogsavfall til å produsere etanol i Norge, men det trengs fortsatt mye utviklingsarbeid for å få dette lønnsomt. Ingen andre i Europa gjør dette, og det er dyrere enn å bruke gass slik vi gjør i dag. Men vi vet at flere kunder er interessert i et slikt produkt, derfor prøver vi oss fram nå. Her er vi tilbake til innovasjonsevnen og viljen til å få til nye ting, sier Magnar Bakke.

Plast er en ressurs

Vårt moderne samfunn er nærmest helt avhengig av plast. Både som emballasje og i selvstendige produkter. I likhet med alle andre er INEOS opptatt av å produsere så grønt som mulig.


Innen 2025 har INEOS som mål å bruke 325.000 tonn resirkulert materiale i sin produksjon, noe det er knyttet flere utfordringer til. Magnar Bakke forteller at det er nær umulig å bruke resirkulert plast til mat- og medisinemballasje. I tillegg er det estetiske utfordringer når blandingsplast resirkuleres, da dette materialet får lukt og farge vi forbrukere har problemer med å akseptere.

– Plast på avveie, plast i naturen og plast som ikke gjenvinnes er sløsing med ressurser. Plast har høyt energiinnhold og må benyttes, og INEOS arbeider hardt med dette, sier Magnar Bakke.

En av få i Europa

I Europeisk sammenheng er INEOS sin gass-cracker på Rafnes ganske unik. Av totalt mer enn 40 crackere i Europa, er den én av kun fire gass-crackere. Globalt sett er det mest utbredt å bruke oljeproduktet nafta som råvare i polyetylenproduksjon. Etangass brukt som råstoff fører til langt lavere CO2 utslipp enn nafta. I tillegg er gass billigere.

– Når vi vet at plastråvaren polyetylen er et produkt som lages over hele verden, hvordan har det seg at INEOS fortsatt driver slik produksjon i et høykostland som Norge?

– Da INEOS tok over dette anlegget for 12 år siden, var det av flere grunner. For det første var gass-crackeren attraktiv, da det kun er noen få av dem i Europa. I tillegg spilte den omkringliggende prosessindustrien en viktig rolle. Her i Telemark finnes kompetansen og de riktige menneskene. Her er alle fleksible og motiverte for å gjøre en god jobb, svarer Magnar Bakke.

Foto: Max Emanuelson /INEOS

Grønn, ren og lønnsom

INEOS-direktøren trekker også frem evnen og viljen til innovasjon, som nærmest ligger i lufta i Telemark. Han sier folkene har ekstra “guts” til å få til nyvinninger, og å drive innovasjonen fremover.

– Her lager vi produkter helt i ytterkant av hva fabrikken kan levere. Vi produserer på bestilling og kan levere det produktet våre kunder etterspør. Samtidig er det viktig å understreke at vi alltid lever etter tre ord: Grønn, ren og lønnsom, sier Magnar Bakke.

Champions League-kompetanse

Påtroppende fylkesordfører i Vestfold og Telemark, Terje Riis Johansen understreker viktigheten av jobben industrien selv gjør for det grønne skiftet.

– De folka jeg har hatt gleden av å møte i INEOS har jeg klokketro på. Den grønne omstillingen er et kvantesprang, men kompetansen i Grenland er i verdenstoppen. Bare se på posisjonen de har internasjonalt. Her er vi på Champions League-nivå, sier Riis Johansen.

Meld deg på nyhetsbrev

Les flere powerstories

Et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie

Yara betyr «godt år». Et velvalgt navn for en industriaktør som skal bidra til gode avlinger på verdensbasis. Nå ønsker Yara nok en gang å skape industrihistorie på Herøya – gjennom fullelektrifisering av ammoniakkfabrikken.

Vinner telemarksregionen krigen om batterigiganten?

Industriområdet Frier Vest er i kvartfinalen. Hele 82 søkere fra hele landet leverte i januar sine forslag til lokasjoner for etablering av Joint Battery Initiatives gigantiske battericellefabrikk. 62 søkere er luket bort. 20 gjenstår.

– Hydrogen kommer til å bli en global meganæring!

Irene Siljan Vestby, klyngeleder i Industrial Green Tech, er skråsikker. Og svært mye taler for at hun får rett. Både EU, regjeringen og andre det er verd å lytte til, mener det samme. H₂ er morgendagens formel. Hydrogen er fremtiden.

8

grunner til å være stolt av Telemark