POWERSTORIES

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Power Kickoff med næringsministeren

Fredag 2. mars var det offisiell kickoff for samarbeidsprosjektet Powered by Telemark på kulturhuset Ælvespeilet i Porsgrunn. Lokalt næringsliv var invitert. Det var også næringsministeren – vår egen Torbjørn Røe Isaksen – som holdt åpningsforedraget. Og han hadde noen klare meldinger til de ca. 140 fremmøtte.

Næringsministeren mente at Powered by Telemark er et spennende og veldig viktig initiativ for regionen. Og han startet med å forklare hvorfor.

Nytter ikke bare å være flink
Powered by Telemark er et kommunikasjonsprosjekt som skal synliggjøre Grenland og Telemark som den fremste regionen i Norge for utvikling av ny og bærekraftig industri. Nettopp derfor er det et veldig viktig initiativ, mente næringsministeren. For, som han sa: Det nytter ikke bare å være flink. Du må også være kjent.

Fjellstø industri
Det var som vanlig en poengtert og tydelig Røe Isaksen. Han fortalte bl.a. at forskjellen mellom å være minister i et vanlig departement og i industridepartementet, var at i industridepartementet får de daglig bevis på at Norge har industriaktører som er i verdensklasse. Industrien i Norge står fjellstøtt, mente han.

Nettverkene er viktig
Isaksen holdt også frem industriklynger og -nettverk som viktige – ikke bare for å ha et sted for å drikke kaffe sammen, men fordi vi trenger arenaer som gir mindre aktører muligheten til å møte de store. Det kan det komme spennende nyskapning ut av, sa han.

”Hårete” men viktig klimamål
Næringsministeren fremhevet også at industribedriftene i Grenland ikke bare er blant verdens mest effektive. De er også blant de beste på miljø. Og det er bra, for klima er vår tids største utfordring. Det å være gode på miljø, er i ferd med å bli industriens kanskje viktigste konkurranseparameter. Han mente derfor at Grenlandindustriens visjon om å bli en ”klimapositiv” region kanskje er ”hårete”, men ikke desto mindre viktig. Samtidig skal regjeringen sørge for å gjødsle og vanne ved å bygge infrastruktur og kunnskap. Det handler om å legge til rette for det grønne skiftet og sikre morgendagens bærekraftige velferd.

Spennende Power-samarbeid
Prosjektleder Birgitte Gulla Løken presenterte Powered by Telemark. Hun fortalte at initiativtakerne til prosjektet var Herøya Industripark, Vekst i Grenland, Industri Cluster Grenland og Teknologinettverk Telemark. I dag er totalt 14 samarbeidspartnere involvert i prosjektet. Her finner du en presentasjon av alle samarbeidspartnerne.

Power Kickoff: Mange fremmøtte og stort engasjement på kickoff for samarbeidsprosjektet Powered by Telemark på kulturhuset Ælvespeilet i Porsgrunn.

Skal fortelle Power Stories
Gulla fortalte videre at Powered by Telemark skal være til stede og synliggjøre Grenland og Telemarks etableringsfortrinn på viktige industriarenaer. I 2018 er planen bl.a. å være til stede på Arendalsuka, Industri Futurum, Industrisafari, ONS (Offshore Northern Seas) og Industriuka. Prosjektlederen presiserte avslutningsvis at prosjektet er helt avhengig av at flest mulig lokale bedrifter engasjerer seg og bidrar til å markedsføre Powered by Telemark. Prosjektet skal skape oppmerksomhet og interesse gjennom suksesshistoriene til bedriftene i regionen. Konseptet Power Stories of Telemark skal være en bærebjelke i markedsføringen, og Birgitte Gulla Løken avsluttet sin presentasjon med en liten videopromotering av Power Stories som skapte stor begeistring i salen.

Sterke klynger skaper raskere utvikling
Irene Siljan Vestby, daglig leder i Telemark Offshore, fremhevet i sitt innlegg viktigheten av å utvikle sterke klynger for raskere utvikling av bærekraftig teknologi og industri. Hun poengterte at gode klynger bl.a. forsterker samhandling, skaper økt innovasjon og nyskaping og mer næringsrettet forskning. Regionens ambisjon er å etablere en verdensledende miljøteknologiklynge med fokus på grønn industri. Visjonen er å bli verdens første klimapositive industriregion. Derfor har også regionen sendt søknad om å bli en del av Innovasjon Norges Arena-program.

Miljø et stadig viktigere konkurranseparameter
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen deltok også i paneldebatten som avsluttet arrangementet og ble myndig fasilitert av NHO-leder Kristin Saga. Med seg i panelet hadde næringsministeren konserndirektør Geir Kulås fra Skagerak kraft, Site Manager Magnar Bakke fra INEOS, administrerende direktør Trude Sundset i Gassnova og rådgiver Bård Bergfald fra Bergfald Miljørådgivere.

>

Klimapanel: F.v. konserndirektør Geir Kulås fra Skagerak kraft, Site Manager Magnar Bakke fra INEOS, administrerende direktør Trude Sundset i Gassnova, Bård Bergfald fra Bergfald Miljørådgivere og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Debattleder var NHO-leder Kristin Saga.

Det var bred enighet i panelet om at bærekraftig og miljøvennlig produksjon kommer til å bli et stadig viktigere konkurranseparameter for industrien, både i Norge og internasjonalt. Magnar Bakke i INEOS kom likevel med et liten hjertesukk på vegne av produksjonsbedrifter som INEOS, som tross alt har en produksjon som setter et visst ”karbonavtrykk”.

Må ha like konkurransevilkår
INEOS, med fabrikkanlegg på Rafnes, Rønningen og Herøya, produserer råvarer til produkter verden i aller høyeste grad fortsatt trenger, og kommer til å etterspørre i mange år fremover, poengterte Bakke. Norske miljørestriksjoner har utvilsomt bidratt til at bedrifter som INEOS har utviklet verdensledende miljøvennlige og bærekraftige produksjon i denne industrien. Det er likevel ingen hemmelighet at de avgiftene som følger med de samme restriksjonene skaper konkurransemessige utfordringer i forhold til pris. For verden er det veldig viktig at bedriftene med den mest miljøvennlige produksjonsteknologien vinner frem. Bakke tror da også at industrivirksomheter som INEOS vil bli stadig mer konkurransedyktige i takt med stadig strengere miljøkrav i sluttbrukermarkedet over hele verden. I mellomtiden er det også viktig at norsk industri har konkurransevilkår den kan leve med.

Meld deg på nyhetsbrev

Les flere powerstories

Et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie

Yara betyr «godt år». Et velvalgt navn for en industriaktør som skal bidra til gode avlinger på verdensbasis. Nå ønsker Yara nok en gang å skape industrihistorie på Herøya – gjennom fullelektrifisering av ammoniakkfabrikken.

Vinner telemarksregionen krigen om batterigiganten?

Industriområdet Frier Vest er i kvartfinalen. Hele 82 søkere fra hele landet leverte i januar sine forslag til lokasjoner for etablering av Joint Battery Initiatives gigantiske battericellefabrikk. 62 søkere er luket bort. 20 gjenstår.

– Hydrogen kommer til å bli en global meganæring!

Irene Siljan Vestby, klyngeleder i Industrial Green Tech, er skråsikker. Og svært mye taler for at hun får rett. Både EU, regjeringen og andre det er verd å lytte til, mener det samme. H₂ er morgendagens formel. Hydrogen er fremtiden.

8

grunner til å være stolt av Telemark