Fabrikkdirektør Vegard Heggem.

POWERSTORIES

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Satser på dobling

Vistin Pharma produserer virkestoff til medisin til diabetes type 2-behandling, som de eksporterer til hele verden. Etterspørselen er stor, og de ønsker nå å doble kapasiteten.

Tekst: Kine Myrvold

Inne i skogen i Kragerø, ligger legemiddelprodusenten Vistin Pharma. De spesialiserer seg på å lage et virkestoff som heter metformin, som brukes til å behandle pasienter med diabetes type 2. Per i dag har Vistin Pharma 9 prosent av verdensmarkedet for metformin, og er dermed verdens nest største metforminprodusent. Nå sikter de seg opp mot å ta 16 prosent av markedet.

– Vi er fullstendig utsolgt, og all produksjon til og med 2021 med den kapasiteten vi har i dag, er allokert. Vi skal presentere et ønske om dobling for styret nå i november, og håper at alt går i orden, sier fabrikkdirektør Vegard Heggem.

At Vistin Pharma er en stor eksportaktør i Telemark er det ingen tvil om. Per nå er det 70 tonn råvarer fra Kina og India som kommer inn til fabrikken hver eneste uke, og 70 tonn metformin som lages av råvarene og fraktes ut til kundene hver eneste uke. Ca. 98 prosent av dette eksporteres.  

For det er en ting som er veldig klart, og det er at behovet for medisinen ikke kommer til å minske. Diabetes type 2 er av WHO karakterisert som en global epidemi. 1 av 11 voksne har denne diabetestypen, og hvert 6. sekund dør en person av sykdommen. Selv om markedet i stor grad er mettet i Nord-Amerika og Europa, er det spådd at det på verdensbasis i 2040 vil være 642 millioner mennesker med sykdommen – mot 415 millioner i 2015.

Fullautomatisk

Når vi blir vist rundt på fabrikken i Kragerø, er det ikke mange mennesker å se. Alt er helautomatisk, fra råvare til produkt. De som jobber i selve fabrikken jobber i stor grad med å kvalitetssikre at maskinene gjør den jobben de skal. Og maskinene, de er de samme som kan brukes til eksempelvis offshore – og de har like store krav til kvalitet. For å holde produksjonen i gang jobber de på skift 24/7.

– Vi er nok den mest høyteknologiske metformin-produsenten i verden, sier fabrikkdirektøren, og legger til:

– Når kundene bestiller varer hos oss, vet de hva de får og når de får det. Det er like god kvalitet hver gang, og ikke avhengig av hvem som var på skift fra dag til dag. Det er viktig for at vi har klart å bli godkjent hos alle verdens myndigheter i en streng legemiddelbransje, sier fabrikkdirektøren.

Lang historie

8. april 1940 ble Weiders Farmasøytiske AS, WEIFA, etablert av Olaf Weider i Oslo. Kanskje en av de dårligste dagene i historien å etablere noe som helst på, men med god marshall-hjelp rett etter krigen kom bedriften godt i gang i Kragerø i 1949. Weifa produserer blant annet IBUX, Paracet og Paralgin Forte. I 2015 ble fabrikken i Kragerø skilt ut av Weifa og plassert på Oslo børs som Vistin Pharma. At de holder til i Kragerø, bærer med seg både fordeler og ulemper.

– Fordelen er at prosessingeniørene og ingeniørene vi trenger å rekruttere i stor grad finnes i området. Denne kompetansen finnes det mye av i Telemark. I tillegg er det mye mer effektivt å være i kontakt med kommunen her når vi behøver det, enn det ville vært på et større sted. Vi har opplevd kommunen som veldig effektive og profesjonelle. I tillegg har vi en stor tomt her, som vi kan utvide på uten problemer, sier Heggem.

Vistin Pharma er en kompetansearbeidsplass der behovet for spesialkompetanse er stort.  Ulempen er derfor at det er vanskelig å få tak i kvalifiserte farmasøyter. De må gjerne rekrutteres fra andre steder i landet, til og med fra Danmark. Infrastrukturen er også i ferd med å bedre seg med ny E18, men likevel er veien fra E18 og ut til fabrikken nødt til å klare å håndtere store mengder tungtrafikk i årene fremover.

 

 

 

Meld deg på nyhetsbrev

Les flere powerstories

Et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie

Yara betyr «godt år». Et velvalgt navn for en industriaktør som skal bidra til gode avlinger på verdensbasis. Nå ønsker Yara nok en gang å skape industrihistorie på Herøya – gjennom fullelektrifisering av ammoniakkfabrikken.

Vinner telemarksregionen krigen om batterigiganten?

Industriområdet Frier Vest er i kvartfinalen. Hele 82 søkere fra hele landet leverte i januar sine forslag til lokasjoner for etablering av Joint Battery Initiatives gigantiske battericellefabrikk. 62 søkere er luket bort. 20 gjenstår.

– Hydrogen kommer til å bli en global meganæring!

Irene Siljan Vestby, klyngeleder i Industrial Green Tech, er skråsikker. Og svært mye taler for at hun får rett. Både EU, regjeringen og andre det er verd å lytte til, mener det samme. H₂ er morgendagens formel. Hydrogen er fremtiden.

8

grunner til å være stolt av Telemark