Kvalitetssjekk i fabrikkmiljø på INEOS Bamble

POWERSTORIES

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sender plastråvarer til hele verden

INEOS i Bamble produserer ren plast til matemballasje og farmasøytiske produkter. Produktene  sendes til kunder i Sør-Amerika, Kina, Australia og flere land i Europa.

Tekst: Kine Myrvold

Hvis du bruker øyedråper eller nesedråper fra kjente medisinleverandører, eller har en melkekartong i kjøleskapet, er det ikke usannsynlig at du har produkter som er produsert hos INEOS i Bamble i hus. De lager nemlig ultraren plast for noen av verdens største legemiddelprodusenter og til matemballasje. Hver måned eksporteres mer enn 10 000 tonn plast til kunder på nesten alle kontinenter fra petrokjemianlegget i Grenland.

Minst miljøavtrykk med plast

Magnar Bakke, administrerende direktør hos INEOS i Bamble, forteller at plast svært ofte er alternativet med minst miljøavtrykk.

– Flere sier at de ikke vil ha plastemballasje på grønnsaker og frukt, men da er konsekvensen at matvarene får mye kortere holdbarhet. Det krever mye mer energi å produsere og transportere maten enn plastemballasjen. Før ble for eksempel druer alltid solgt i løsvekt og da var det ifølge Bama et svinn på 15 prosent. Men når druene i dag selges i halvkilos-pakker, er svinnet kun på to prosent, sier Bakke.

Hvis maten råtner, øker vi både CO2-utslippet og klimaavtrykket – og maten kommer ikke til nytte for oss. Livssyklusanalyser viser at dersom man erstatter plastemballasje med glass, metall, papir eller papp, øker vekten på produktet med mer enn 3,5 gang, CO2-utslippet økes mer enn 2,5 gang og energiforbruket mer enn dobles.

– Plast er et unikt og veldig anvendelig materiale som er lett å forme, har lav vekt, er elastisk og billig. Utfordringen med matsvinn som kommer i kjølvannet av å ikke bruke plastemballasje, er et stort miljøproblem. Plastemballasje reduserer matsvinnet, men må selvsagt ikke kastes i naturen etter bruk, sier Bakke.

Han mener derfor at vi må å tenke helhet, og ikke bare plast som syndebukk for miljøet.

– Hvis man slutter å bruke plast, skaper man et nytt problem. Vi må derfor løfte blikket og tenke konsekvenser i et større perspektiv, sier Bakke.

Fortsatt stort behov

Men hvordan er det å jobbe i en industri som ofte blir omtalt som et problem?

Behovet for plast er fortsatt stort. Selv om melkekartongen eller andre pappkartonger til matoppbevaring i seg selv ikke er laget av plast, er det et tynt lag med plast på innsiden av pappen som hjelper holdbarheten. Plast brukes på området som infrastruktur, emballasje, helse, transport og elektronikk. For eksempel er polyetylen et materiale som gjør det enkelt å distribuere friskt vann gjennom rør til oss forbrukere. Mat og medisiner med plastemballasje distribueres trygt over store avstander til forbrukere.  

– Flere og flere ser heldigvis at det ikke er bruken av plast som er problemet, men misbruket der brukt plast kastes i naturen. Derfor er det viktigste fokuset at vi trenger en større bevisstgjøring rundt miljøansvaret vårt. Klimaet er vår tids største utfordring, derfor må vi ta fornuftige avgjørelser og rette engasjementet i riktig retning, sier Bakke.

INEOS i Grenland

  • Prosessanleggene til INEOS og INOVYN i Grenland produserer råvarene etylen, polyetylen, PVC og lut.
  • Bedriftene har omlag 600 ansatte
  • Eksportandelen er ca. 90 prosent
  • Omsetningen er ca. 3,7 milliarder kroner

Meld deg på nyhetsbrev

Les flere powerstories

Et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie

Yara betyr «godt år». Et velvalgt navn for en industriaktør som skal bidra til gode avlinger på verdensbasis. Nå ønsker Yara nok en gang å skape industrihistorie på Herøya – gjennom fullelektrifisering av ammoniakkfabrikken.

Vinner telemarksregionen krigen om batterigiganten?

Industriområdet Frier Vest er i kvartfinalen. Hele 82 søkere fra hele landet leverte i januar sine forslag til lokasjoner for etablering av Joint Battery Initiatives gigantiske battericellefabrikk. 62 søkere er luket bort. 20 gjenstår.

– Hydrogen kommer til å bli en global meganæring!

Irene Siljan Vestby, klyngeleder i Industrial Green Tech, er skråsikker. Og svært mye taler for at hun får rett. Både EU, regjeringen og andre det er verd å lytte til, mener det samme. H₂ er morgendagens formel. Hydrogen er fremtiden.

8

grunner til å være stolt av Telemark