MAGASINET

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Smarte systemer for framtida

– Alt blir smart, og alle duppeditter og dingser skal kunne kobles opp mot et nett. Det har endret produktutviklingen vår, sier Ken Isaksen i ABB.

For de aller fleste kundene våre er dette en aktuell problemstilling, men de har ulik tilnærming til digitaliseringen. Noen er ambisiøse, andre tar små steg, og begge deler kan være riktig, sier Ken Isaksen. Han er leder for ABBs virksomhet i Skien, og forretningsansvarlig for Electrification Product Distribution Solution.

– Det innebærer at jeg er ansvarlig for de to store fabrikkene som ABB har i Skien, som produserer alt fra lavspente til mellomspente tavler og utstyr, sier Isaksen.

Smarte hus

I Skien produserer ABB blant annet produkter og systemer som landets elverk bruker for å distribuere strøm.

– Digitaliseringen har endret hverdagen for oss som produktprodusent. Tidligere var det ikke mulig å kommunisere med produktene vi utviklet, og teknikerne måtte reise rundt til nettstasjoner for å feilsøke. I dag utstyrer vi produktene med sensorer og kommunikasjonsutstyr, slik at de sender fra seg informasjon om status til en hver tid, og service kan planlegges før feilen oppstår, sier Isaksen. Han legger til at der ABB tidligere har hatt fokus på å stadig utvikle bedre versjoner av produktene de leverer, er det nå vel så viktig å optimalisere og digitalisere de produktene de har.

– Vi merker at kompetansen som trengs nå er en annen. Vi bruker mye tid på opplæring, men jeg uroer meg ikke for det. Jeg vet at hvis det er sånn hos oss, så er det sånn hos andre også, sier Isaksen.

Robotisering

Globalt er ABB en stor produsent av roboter, blant annet har selskapet utviklet en robot som kan utføre oppgaver sammen med mennesker.

– Tidligere måtte robotene stå bak gjerder, for de var ikke smarte nok til å skjønne at de måtte være forsiktige med mennesker. Men robotene vi lager nå kan jobbe sammen med ansatte i en produksjonslinje.

Menneskene gjør deler av oppgaven og roboten ferdigstiller, uten fare for at noen skader seg, sier Isaksen. Han er optimistisk når det gjelder fremtiden, og tror ABB er godt rustet til å henge med i den digitale utviklingen.

– Mye av den teknologien vi utvikler har en sentral rolle i den nye hverdagen. Vi leverer produkter for elektrisk infrastruktur, og det trengs det enda mer av fremover.

Denne artikkelen sto på trykk i magasinet «Powered by Telemark», utgave 2 – 2018.

Meld deg på nyhetsbrev

Les flere magasin-artikler

Glem sommer-OL og all verdens VM …

Frier Vest er i semifinalen i en langt viktigere konkurranse  Hele 82 tilbydere fra hele landet leverte i januar sine forslag til lokasjoner for etablering

8

grunner til å være stolt av Telemark