RØRENDE INNOVASJON: Innowalk gir barn muligheten til å leve et liv i bevegelse.

POWERSTORIES

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Solgte huset for å hjelpe barn

Innowalk og Walker har gitt barn mulighet til å leke med andre barn. Apparatet har reist dem opp. Mannen bak utviklingen av dette er takknemlig for at han får lov til å være med på å gi andre mennesker gleder i livet. For å få det til solgte Ånund Olsen bilen og pantsatte huset.

Ånund Olsen (51) er kanskje enda mer ydmyk enn han trenger å være. At han har utviklet et produkt som kan gi andre mennesker en livsendret tilværelse er noe han er stolt av, men likevel er han forsiktig når han snakker om det.
– Det kunne jo vært meg, sier han. Olsen er mannen bak Walker, et apparat som får funksjonshemmede barn opp og ut i verden, i tillegg til at det har treningsverdi-er. Apparatet har sørget for at mange barn har fått delta i lek, at de har sluppet liggesår, at de kom-mer seg på toalettet selv, for å nevne noen få fordeler. I dag er produktet ledende, og ikke minst er bedriften som utvikler og selger apparatet, Made for Movement, stort. FRA STRYKKARAKTER TIL GRÜNDER Hvordan kom Olsen seg egentlig hit? Mannen som strøk på gymnasiet og ikke fikk gå det tredje året på skolen. Mannen med dysleksi og en knust drøm om å bli fysioterapeut. Den gang ble flere dører lukket. Lite visste Olsen om at dette var inngangen til at den viktigste døren åpnet seg. Han er nå gründer, med patent- på et produkt som har eksplodert.

– Mange er smartere og flinkere enn meg, så jeg har nok vært heldig, sier han.
Men han overbeviser ikke med dét utsagnet.
Vi går litt tilbake i tid.
Olsen må ut i arbeidslivet etter å ha strøket på skolen. – At jeg strøk gjorde at jeg måtte komme meg ut i jobb. Det er kanskje slike ting som gjør at sånne som meg kommer videre, sier han.
Han starter å jobbe med salg av hjelpemidler og gjorde dette i ni år. Underveis begynte ideen om Walker å forme seg i hodet. Samtidig satt det en mann i England som hadde utviklet noe slikt, uten å ha kommet særlig videre.

UNG OG MODIG

Olsen, den gang ung, modig og uten en krone i startkapital, kontaktet Vekst i Grenland og Per Wold. Wold trodde på produktet og ga dem 50.000 kroner uten å mukke. I 1995 gikk veien videre til London og David Heart, med håp om å få lisens på Walker. Her må han ha vist seg både smart og dyktig. – Jeg husker godt hvordan jeg hadde det da vi sto utenfor døren til Heart, sier Olsen og ler.

–  Vi dro jo over dit som guttunger og med et håp om å kunne tilby pro-duktet i Norden. Per Wold var også med. Han hadde større tanker. – Vi vil produsere i Tyskland også! sa han. Og David Heart sa ja. Lisensen var på plass og nå kunne arbeidet begynne. Nå skulle barn i Norge, Tyskland, Danmark og Sverige opp på beina.

SOLGTE ALT HAN HADDE
Olsen sa fra seg en trygg jobb og ga avkall på stabil inntekt. Han solgte bilen og pantsatte huset. Det ble kjøpt inn en PC, en fax og en mobil. I nærmere åtte måneder levde han på dagpenger. Det var en kamp å få Walker igjennom systemet i Norge. Det tok tid, energi og penger.

– Det var dyrt og det var vanskelig å få staten til å betale for å få Walker på markedet, forteller Olsen.
Men firmaet Made for Movement ble etter hvert en realitet – Vi hadde ingenting. I dag er det mellom 70 og hundre ansatte i de ulike landene. Vi tok en stor risiko, antakelig fordi vi var så unge. Jeg vet ikke om jeg hadde turt det i dag, sier Olsen litt leende.
I 2004 solgte Olsen størsteparten av sin eierandel av Made for Movement og startet firmaet Inspiro. Han følte at det var på tide å prøve noe nytt. Nå skulle han holde foredrag og gjøre eventer. – Det var jo dårlig butikk på den tiden. Jeg satt masse med beina på bordet og drakk kaffe. Det ble veldig mye kaffe. Og jeg tenkte masse. Da kom tanken tilbake på det jeg kunne. Hjelpemidler.

KJENT FOR Å GRÅTE PÅ TV

Innowalk ble et faktum. Walker i en nyere versjon. Olsen vant TV2 programmet Skaperen i 2007 med denne. Innowalk er et trenings- hjelpemiddel til de svakeste funk-sjonshemmede barna. Slikt blir det mye følelser av, og i en periode var Olsen kjent for å være han som gråt på TV.

– Det er jo mye følelser fordi man vil lykkes. Men enda mere følelser fordi jeg gjorde noe for dem som trengte det. For oss friske så er trening noe fint. For dem som ikke er det, betyr slike hjelpemidler bedre søvn, færre liggesår. Det betyr at de kan komme seg på do.
Gjennom Inspiro jobber han stadig med å utvikle apparatene som produseres gjennom Made for Movement. Innowalk har vokst fra å være til barn til å være til ungdom og små voksne. I disse dager jobber han med et apparat for voksne. Alt er ferdig, det er kun produksjonen som gjenstår og jobben med å få støtte av EU til dette. – Apparatet skal gjøre det lettere å trene hjemme. Ved bruk av VR kan funksjonshemmede trene sammen, på hvert sitt sted, i hver sin maskin. Olsen er takknemmlig for å kunne gjøre den jobben. – Jeg er bevisst på å kose meg i livet, samtidig som jeg jobber. Jeg kunne jo vært i en situasjon selv, hvor jeg ikke hadde hatt muligheten til
å nyte livet, sier han.

EN EKSTREM TYPE
Det virker som om denne gründeren ikke har så mye fritid, men det har han. Han har fritidsysler han brenner for.

–  Men det er lite spennende, påstår Olsen.
Vel, om ekstrem triatlon er lite spennende, så får det stå for hans regning.
Vi kan nevne at Olsen har løpt i 24 timer, svømt 3,8 kilometer og syklet 18 mil. Han har deltatt i Norseman. Han har deltatt på Alpsman i Alpene. Skal han gjøre noe, må det være ekstremt. – Det er jo ikke gøy når jeg holder på, men følelsen etterpå er helt syk, forteller han.
En skulle tro at en mann som Olsen aldri satt i ro. – Jeg slapper masse av, jeg! Å sitte i sola og drikke kaffe kan jeg gjøre i flere timer. Bare nyte livet og ha muligheten til å gjøre det. Eller se på tv. Jeg må ha kontraster i livet og jakte på øyeblikkene. Slutter jeg å jakte på øyeblikkene, enten de er ekstreme eller avslappende, så slutter jeg å leve.

Meld deg på nyhetsbrev

Les flere powerstories

Et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie

Yara betyr «godt år». Et velvalgt navn for en industriaktør som skal bidra til gode avlinger på verdensbasis. Nå ønsker Yara nok en gang å skape industrihistorie på Herøya – gjennom fullelektrifisering av ammoniakkfabrikken.

Vinner telemarksregionen krigen om batterigiganten?

Industriområdet Frier Vest er i kvartfinalen. Hele 82 søkere fra hele landet leverte i januar sine forslag til lokasjoner for etablering av Joint Battery Initiatives gigantiske battericellefabrikk. 62 søkere er luket bort. 20 gjenstår.

– Hydrogen kommer til å bli en global meganæring!

Irene Siljan Vestby, klyngeleder i Industrial Green Tech, er skråsikker. Og svært mye taler for at hun får rett. Både EU, regjeringen og andre det er verd å lytte til, mener det samme. H₂ er morgendagens formel. Hydrogen er fremtiden.

8

grunner til å være stolt av Telemark