POWERSTORIES

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Bilfinger er en av de ledende aktørene innen landbasert industriservice i Norge. Med sin tverrfaglige kompetanse innen industrielt vedlikehold og service, er selskapet en svært viktig brikke for å holde hjulene i gang i industrien i Grenland. Bilfinger har kompetanse innen 30 forskjellige fag, og har til og med egen glassblåser!

Markedskonsulent i Bilfinger Industrial Services Norway AS, Ole Ragnar Helgen

– Bilfinger Industrial Services Norway AS har hovedkontor i Porsgrunn og er en del av det tyske konsernet Bilfinger SE, et av Europas ledende selskaper innen industrielt vedlikehold og service, forteller markedskonsulent Ole Ragnar Helgen i Bilfinger Industrial Services Norway AS.

Tekst

Tekst

Tekst

Telemarks største private arbeidsgiver
– Bilfinger i Norge er en tverrfaglig leverandør av prosjekter, vedlikehold og service til prosessindustri og energiprodusenter. Selskapet omsetter for ca. 1,8 milliarder kroner i året og har mer enn 1300 ansatte. Ca. 750 av dem er ansatt ved Herøya og ca. 50 på Rjukan. Det gjør oss til Telemarks største private arbeidsgiver, sier Helgen.   

 Bidrar til å holde industrien i gang
– Det er ingen tvil om at det er en stor fordel for industrien i Grenland å ha en av landets ledende industriserviceaktører rett i «nabolaget». Bilfinger er store nok til å ta de store vedlikeholds- og serviceoppdragene for de store industribedriftene, men spiller også en viktig rolle i forhold til nyetableringer i regionen. Vi er ofte sterkt involvert når pilotanlegg eller nye fabrikker skal etableres og bygges på Herøya, forteller Helgen.

 Egen glassblåser!
– Vi har et meget sterkt tverrfaglig fagmiljø i Norge, og har kompetanse innen mer enn 30 forskjellige fag. Og det er ikke bare tradisjonelle fag som f.eks. sveising, elektro og mekanikk som er representert. Her på Herøya har vi til og med egen glassblåser, forteller Helgen. – Mange synes dette er litt rart, men det er ikke rarere enn at f.eks. YARAs forskningssenter ofte trenger spesialtilpassede glasskolber til laboratorietester og forsøk. Glassblåseren er også nyttig for andre og langt mindre aktører som driver med forskning og utvikling på Herøya, f.eks. OiW Process som utvikler teknologi for å rense olje ut av produsert vann på norsk sokkel. Dette selskapet hjelper vi ofte med å lage prototyper og testutstyr.

Bidrar også til det grønne skiftet
– Det som bidrar til å skape «grønne skifter» er ofte ikke ett selskap eller miljø alene, men totalmiljøene og den samlede kompetansen blant industrien, leverandørene og servicebedriftene, sier Helgen. – Bilfinger spiller derfor en viktig rolle i arbeidet med å utvikle og realisere ny og bærekraftig teknologi og produksjonsmetoder. Vår ingeniøravdeling var for eksempel med å bygge pilotanlegg for REEtec, et spennende og mye omtalt FoU-prosjekt for utvinning av sjeldne jordartsmetaller fra YARAs kunstgjødselproduksjon. Vi var også sterkt involvert i etableringen av ny solscelleproduksjon ved REC Solar og miljøvennlig magnesiumsproduksjon ved RHI Magnesita. Bilfinger er også involvert i andre spennende «grønne» prosjekter som f.eks. den mye omtalte autonome containerfergen «YARA Birkeland».

Utvikler prototyper for idéhavere
Bilfinger hjelper også aktører med gode ideer å utvikle prototyper på produktideene deres. Vi har for eksempel utviklet prototyper for en ny autonom oljebrønnventil for gründerselskapet InflowControl som fort kan vise seg å bli en verdensledende aktør innen dette feltet.

Effektivisering gjennom digitalisering
– Bilfinger jobber også mye med ny teknologi som kan bidra til å effektivisere arbeidsprosesser og finne smartere løsninger. Et eksempel er BICAP (Bilfinger Connected Asset Performance) som er et nytt digitalverktøy utviklet i Tyskland og som gjør det enklere å dataanalysere, planlegge og oppdage smarte løsninger for industrien. Dette er også et godt verktøy i forhold til oppdage bedre miljøløsninger i forbindelse med nyetableringer og bygging av nyefabrikker.

Lager gamle reservedeler med 3D-printing
Et annet eksempel på effektivisering gjennom digitalisering, er 3D-printing som jo er et «hot» tema for tiden. For oss er 3D-teknologien interessant fordi vi f.eks. kan finne ut om vi kan produsere gamle reservedeler som du ikke får tak i lenger, eller om vi kan produsere nytt prosessutstyr på smartere måter. En relatert teknologi er fotoscanning, eller fotogrammetri som det egentlig heter. Det finnes nå programmer som lager 3D-modeller basert på fotografier. Det betyr at vi bare kan fotografere objektet, og så genererer programmet 3D-modeller rett ut fra fotografiet. Dette er selvsagt utrolig effektivt i forhold til tidligere, da det måtte mye mer ingeniørkraft til for å frembringe det samme, avslutter markedskonsulent Ole Ragnar Helgen i Bilfinger Industrial Services Norway AS på Herøya.

Meld deg på nyhetsbrev

Les flere powerstories

Et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie

Yara betyr «godt år». Et velvalgt navn for en industriaktør som skal bidra til gode avlinger på verdensbasis. Nå ønsker Yara nok en gang å skape industrihistorie på Herøya – gjennom fullelektrifisering av ammoniakkfabrikken.

Vinner telemarksregionen krigen om batterigiganten?

Industriområdet Frier Vest er i kvartfinalen. Hele 82 søkere fra hele landet leverte i januar sine forslag til lokasjoner for etablering av Joint Battery Initiatives gigantiske battericellefabrikk. 62 søkere er luket bort. 20 gjenstår.

– Hydrogen kommer til å bli en global meganæring!

Irene Siljan Vestby, klyngeleder i Industrial Green Tech, er skråsikker. Og svært mye taler for at hun får rett. Både EU, regjeringen og andre det er verd å lytte til, mener det samme. H₂ er morgendagens formel. Hydrogen er fremtiden.

8

grunner til å være stolt av Telemark