MAGASINET

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vil etablere Norges største datasenter i Skien

– Det vi kaller skylagring, lagres jo ikke i skyene der oppe, men i store datasentre, slik som det vi ønsker å etablere her i Skien, sier Erik Olsson i Site Telemark.

Sammen med Statkraft jobber han i disse dager iherdig for å utvikle og tilrettelegge for etableringen av Norges første storskala datasenter.

Flere datasentre i andre land er avhengige av norsk energi, men da skjer mesteparten av verdiskapningen i utlandet, og alt vi gjør er å selge råvaren strøm. Statkraft sitt mål er at dette heller skjer i Norge, sier Erik Olsson. Han er daglig leder i Site Telemark, et næringsutviklingsselskap som er opprettet for å tilrettelegge og fasilitere for en vellykket etablering av et såkalt «hyperscale» datasenter i Skien. Området Statkraft har valgt ut ligger på Gromstul, snaue ti kilometer nord for Skien sentrum, og er tre tusen mål stort.

Blant verdens største ?

– Vi trenger store arealer. I fysisk størrelse er et «hyperscale» datasenter typisk fra 10 000 m2 til 100 000 m2 store bygg i grunnflate. En hyperscale aktør kan trekke flere hundre MW per område. Både tilgang til og redundans i strømforsyning lokalt er ekstrem. Det er absolutt muligheter for å utvikle og

lage et datasenterområde som er blant de største i verden her i Skien. Vi har stor plass og kan drifte datasenteret utelukkende på fornybar energi. Det er helt unikt, sier Erik Olsson.

Initiativet til det gigantiske utviklingsprosjektet kommer fra Statkraft. Etter å ha kartlagt potensielle områder i hele landet endte de opp med to egnede tomter. En i Vestfold og en i Telemark. Reguleringsplanen for datasenteret på Gromstul gikk gjennom i bystyret i mai i år og nå er en nettkonsesjon rett rundt hjørnet. Når den er på plass, begynner jakten på interesserte bedrifter.

– Det er ingen hemmelighet at vi ønsker å tiltrekke oss store aktører, slik som Facebook, Google, Microsoft og Amazon. De trenger denne typen tomter og vil ha en voldsom effekt på regionen bare i form av navnet sitt, sier Olsson, og viser til historien om da Facebook kom til Luleå.

– Luleå var opprinnelig en industriby som hadde utfordringer knyttet til ny verdiskapning. I 2013 ble det etablert et «hyperscale» datasenter i byen og stedet opplevde en ny vår. Facebook slo seg ned og frem til i dag er det anslått at over fire tusen nye arbeidsplasser i regionen er skapt på grunn av denne etableringen. Dette kan virkelig føre til en voldsom boost for hele samfunnet og hele regionen står bak denne etableringen her i Skien.

Både Statkraft, ordføreren, de politiske partiene og grunneier Løvenskiold har tommelen opp, og det er en av grunnene til at denne prosessen har gått så bra.

Voksende industri

– Datasentre er den hurtigst voksende kraftkrevende industrien i verden, og det er derfor naturlig for oss å tilrettelegge for denne type industri, sier Atle Haga, prosjektleder i Statkraft.

Han mener Norge er et gunstig land for etablering av store datasentre.

– Regjeringen har lagt til rette for dette. Vi har mye relativt rimelig og fornybar elektrisitet og det er viktig for mange av de store aktørene vi håper har lyst til å etablere seg her, sier Haga.

Blir det en full utbygging på Gromstul spår han mange hundre ansatte i byggeperioden og enda flere etterpå.

– Selv om Facebook i Luleå kun har rundt tre hundre ansatte, fikk byen mer enn fire tusen nye arbeidsplasser iberegnet ringvirkningene i forbindelse med etableringen. Og tomten her i Skien er mange ganger så stor som den Facebook har i Luleå, sier Haga.

Han tror vi står på kanten av en digital revolusjon.

– En autonom bil benytter like mye datakraft som tre tusen mennesker gjør tilsammen. Vi går en spennende tid i møte, og det som er sikkert er at mengden datakraft som trengs i fremtiden vil være mye større enn i dag.

Denne artikkelen sto på trykk i magasinet «Powered by Telemark», utgave 2 – 2018.

Meld deg på nyhetsbrev

Les flere magasin-artikler

Glem sommer-OL og all verdens VM …

Frier Vest er i semifinalen i en langt viktigere konkurranse  Hele 82 tilbydere fra hele landet leverte i januar sine forslag til lokasjoner for etablering

8

grunner til å være stolt av Telemark